Hvordan plante stauder?Når du skal plante stauder (og de fleste andre planter) er det noen ting å tenke på. Hvor skal stauden plantes? Hvilken staude passer til den plasseringen? Hvordan bør planten se ut når du kjøper den? Hvordan få den i bakken? (Psst! En staude er en plante som visner helt ned på høsten, men kommer igjen år etter år.)

Ok, du finner et sted i hagen hvor du vil plante. Da må du spørre deg: Er det mye sol eller skygge her? Er det mye vind? Er det nær havet eller en vei der de salter mye? Er det en tørr varm skråning eller er det fuktig? Det er også greit å vite hvilken herdighetssone du bor i slik at stauden har sjangs til å leve til neste sommer. Du kan lese om herdighetssoner her! 

Når du vet hvordan det er der planten skal stå, kan du google forholdene og finne forslag, spørre en hagevenn eller spørre gartneren på hagesenteret. Plantene er stort sett merket med herdighetssoner og om de vil ha mye sol eller lite. De bør også være merket med fult navn (3 navn: på et vis slektsnavn, etternavn og fornavn..) 

Så da har du funnet en plante på hagesenteret; se om den ser fresh ut (spenstige blader, sykdomsflekker, grei vekststørrelse), se om det vokser andre planter i potten, se om det er snegler i potten og ta planten ut av potten og se på rotsystemet. Hvis jorden løsner, og det ikke er noe særlig røtter, er den ikke utplantingsklar. Hvis det er masse røtter som vokser alle veier i potten, og rundt og rundt i bunnen, kan du risikere at røttene fortsetter å vokse rundt og rundt i bakken. Hvis det er noe midt i mellom har hagesenter truffet blink:)


Over ser dere samme type staude. Den til venstre har omtrent passelig med røtter, mens den til høyre har stått litt for lenge uten å plantes om. Da er det lurt å "ruske" godt opp i rotsystemet før en planter den.Til venstre ser dere toppen av planten. Den ser fin ut, ingen misfarging, ikke sopp på jorden (tegn på overvanning) eller annet som har fått gro i potten.

Nå er dere kommet hjem fra hagesenteret og det klør i fingrene etter å plante: 1. Sett planten i vann. Noen sier minst 30 minutter, andre sier timevis..

2. Grav ett hull:) Hullet bør være en del dypere enn potten til planten og breiere. Da løsnes jorden slik at det blir lettere for planten å etablere seg og en kan fylle på med god jord/kompost. Hvis man planter en plante som ønsker litt karrige og tørre forhold (f.eks lavendel) kan man blande inn sand.

3. Vann i plante hullet.

4. Plasser planten i hullet slik at den blir stående i omtrent samme høyde som den sto i potten. De fleste vil ha det slik, men det finnes unntak (f.eks roser, klematis etc.)

5. Grav igjen rundt planten med god jorden blandet med jorden som på plantestedet. Klapp godt til rundt planten og vann igjen.Ferdig plantet! Lykke til!

Kommentarer

Populære innlegg