Mur med murtorskemunn Cymbalaria muralisMurtorskemunn er en liten staude dannet av lange krypende blomsterstengler. Stenglene vokser inn i spekker på mur og slynger seg rundt steiner. Stenglene er rødaktige og rotslående. Murtorskemunn tåler godt å tørke og trives i stenbedet, plantemuren og i mager jord.

 På stenglene sitter små mellomgrønne glatte blader og søte små blomster. Blomsten kan ligne litt på en torskemunn, derav navnet. Her er den delvis vintergrønn. H8, les om herdighetssoner her. Trives best i sol eller halvskygge.

 Planten spres seg godt via stenglene, men setter også frø. Den kan godt ta litt overhånd i bedet, men jeg synes den er relativt lett å fjerne ved behov. Den deles jo lett, når jeg plantet i hullene i muren delte jeg hver plante i 3.  
 Den liker ikke stående vinterfuktighet, men tåler altså ellers det meste. 

Den vanligste varianten er lilla, men finnes i hvit 'Alba' og rosa blant annet 'Globosa Rosea'. Det finnes også Kryptorskemunn Cymbalaria pallida med andre sorter. Den har mange av de samme egenskapene, men er jo litt anderleds blant annet i form av at det er en H6 plante.Kommentarer

Populære innlegg