Hasseltreet - egentlig en forvokst busk.


Her er deler av et hasseltre i motlys.

Hassestreet Corylus avellana består som regel ikke av en hovedstamme, men av mange stammer opp fra bakken samme sted. Litt som en stor busk.

Det er et løvtre i bjørkefamilien og kan bli opp til 8 m høyt. Tåler skygge, men krever næringsrik jord. De lange smale hannraklene dannes på høsten, og åpner seg allerede i februar/mars.


Hunnblomsten er knoppformet og blomstrer før bladene er kommet ut. Ser du de pittesmå rosa???

Bladene er hårete, mørkegrønne og har en tydelig spiss. De varierer fra runde til hjerteformete og kan bli opp til 10 cm lange.


Nøttene sitter alene eller i klynger på 3-4. (Tre nøtter til askepott..!?) De er grønne og smaker surt når de er umodne. De brune modne nøttene er viktig føde for mus, ekorn og fugler. Det er slik frøene blir spredd rundt omkring. I hagen vår finner jeg av og til "hauver" av hasselnøtter nedi bakken eller hasselnøtter med tydelige runde hull i skallet. Hvis man vil teste om nøttene har god moden nøtt inni kan en legge de i vann, og se om de flyter opp eller synker ned.


Det er mange hasseltrær i det lille skogholtet vårt og jeg har noen små hasselprosjekter på gang. Det ene kan du lese om her

Kommentarer

Populære innlegg